Maria Lampe in Brazilië

Lampe Belicht, jaargang 2004, nummer 2

200402 Leo Verstappen.pngLeo Verstappen (VII.64.k2), tweede zoon van Mathieu Terstappen en Maria Lampe (VII.64) is missionaris in Brazilië en heeft daar een Pastoraal Centrum gebouwd, dat de naam van zijn moeder draagt. Via zijn broer Ton ontving de redactie de volgende gegevens hierover.

Leo Verstappen is op 14 mei 1928 te Neer (Limburg) geboren. Hij is in 1957 tot priester gewijd en nam de naam aan van pater Matthias. Algauw is hij uitge­zonden naar Brazilië en is daar tot 1994 gebleven. Terug­gekeerd in Nederland is hij rector van een bejaardentehuis in Oudewater geworden, alwaar hij in 1997 zijn 40-jarig priester­jubileum vierde. Maar hij had moeite om weer aan Nederland te wennen en toen de bisschop van San Luiz een beroep op hem deed, is hij op 70-jarige leeftijd terug­gegaan naar Brazilië.


 

Hij werd pastoor van 30.000 parochianen in Nazário, een gemeente van 7500 inwoners, dat ligt ten westen van de hoofdstad Brasilia in de provincie Goiás. Daar bouwde hij een parochie­centrum annex bejaardentehuis en kinder­crèche, dat de naam “Maria Lampe” kreeg.

Zijn parochi­anen heb­ben die naam bedacht als eerbetoon voor al het werk dat hun pater Matthias voor hun gemeen­schap heeft gedaan. Zijn moeder is afge­beeld naast haar naam op het bord boven de hoofdingang dat ’s avonds automa­tisch wordt verlicht.

Maria Lampe (VII.64) is in 1983 op 83 jarige leeftijd overleden en Leo heeft een deel van de  erfenis van zijn moeder in dit gebouw gestoken. Leo is een familielid om trots op te zijn, om op je 78e nog zo actief en enthou­siast in de hitte van Brazilië voor zijn parochi­anen bezig te zijn!

Of het parochie­centrum annex bejaardentehuis en kinder­crèche anno 2020 daadwerkelijk nog bestaat is op dit moment niet bekend.

En om een idee te geven van de afstanden, vanuit Rio de Janeiro is het een trip 1380 km met de auto, waarbij u tolwegen op uw pad treft.

200402 Nazário Brazilië route vanuit Rio de Janeiro.png

In ons archief vinden wij de foto van het huwelijk van Maria Lampe en Mathieu Terstappen, die op 16 juni 1925 trouwden in Roermond. Ze kregen 9 kinderen. Dit bruidspaar zijn de ouders van pater Matthias.

200402 huwelijk Maria Lampe Mathieu Verstappen 1925.png

Op de foto staan de volgende Lampe’s:

rechts van de bruid haar ouders Joseph Hermann Leonard (Leonard) Lampe VI.38 en Elisabeth (Elise) Francken; tweede rij, 2e van links is Maria Krekelberg-Lampe VI.34 (tante van de bruid); links naast de bruidegom staat Paula Lampe VII.66 (zusje van de bruid); achter de bruid, de middel­ste van de 3 bruidsmeisjes, is Jeanne Verhoeff-Lampe VII.67 (jongste zusje van de bruid), de enige op deze foto die nog in leven is, nu 89 jaar oud.