Meisje in renaissance kostuum

(door: Helen Lampe)
Lampe Belicht, jaargang 2005, nummer 2

Afgelopen zomer werd in “Het Slot Zeist” de schilderijencollectie van de ING Bank geëxposeerd. Daarbij werd een inleiding gegeven door een medewerkster van die bank, die vertelde bij het schilderij “Meisje in renaissance-kostuum” van Carel Willink (1900–1983) het volgende verhaal.

“Dit meisjesportret is heel bijzonder, want Willink wilde nooit kinderen schilderen, want die kunnen niet langdurig poseren. Maar toen de firma Lampe deze prachtige jurk kon leveren (in 1945!), werd de opdracht aanvaard; niet het meisje, maar de jurk gaf voor de schilder de doorslag! Het meisje is de 7-jarige dochter Jacomine van de Amsterdamse juwelier/antiquair Hans de Lange, die vanwege zijn zilveren huwelijksfeest zijn dochtertje wilde laten portretteren.”

Welke Lampe is bij de totstandkoming van dit schilderij betrok­ken geweest?

In de memoires van Ernst Lampe (VII.93), de eerste voorzitter van onze stichting, valt te ontdekken dat hij de schilder Carel Willink vóór 1945 heeft gekend. Ernst beschrijft een lunch met de familie Roland Holst in 1944, waarbij ook Carel Willink met zijn toenmalige echtgenote Wilma Jeuken aanzaten. Ernst heeft waarschijnlijk met zijn connecties het renaissance-kostuum op de kop kunnen tikken, die Carel Willink voor zijn prachtige schilderij heeft kunnen gebruiken. Verder weet ik uit de eerste hand dat Ernst met Hans de Lange bevriend is geweest.

Ernst, directeur van Modehuis Lampe Amsterdam, heeft veel vrienden in de kunstwereld gehad. Hijzelf had het liefst acteur willen worden, maar als enige zoon van Paul Lampe (VI.61) moest hij de zaak in, zeer tot zijn ongenoegen. In zijn memoires beschrijft hij dan ook al zijn vrienden, vakanties en etentjes, maar zijn zakenleven komt er niet in voor. Dat typeert hem wel!

200502_Meisje_in_Renaissance-kostuum.png

Carel Willink (1900-1983) / Meisje in Renaissance-kostuum 1945 / Olieverf op doek (© erven Willink)