Expert Lampe Assen

(door Ben Lampe VII.129)
Lampe Belicht, jaargang 2000, nummer 1

Mijn vader Leo Lampe (VI.89), firmant van de firma B.Henr.Lampe in Sneek, zei op een zekere dag tegen mij: “Ben, ga jij maar door in de elektronica, één van je vier broers kan later wel de textiel in”. Radio's bouwen was van jongs af aan mijn hobby, vooral illegale radio's, maar dat kwam door de oorlog.

2000-01 Expert Lampe.pngNa een gedegen opleiding en ervaring opgedaan te hebben bij diverse elektronica-firma's, onder andere Van der Heem in Den Haag, ben ik na 1945 gaan uitkijken naar een geschikte vestigingsplaats. Het is Assen geworden, daar was voldoende kans om te groeien en op 1 maart 1948 ben ik daar in het centrum op de Gedempte Singel een zaak in radio's en huishoudelijke apparatuur begonnen. Vanaf het begin liep het “voor de wind”.

Natuurlijk heb ik het entree van de televisie meegemaakt en na 10 jaren waren er al drie panden met de naam Lampe erop met in het assortiment radio's, televisies, grammofoonplaten, “witgoed” zoals ijskasten en  – de uitvinding van die tijd - wasmachines. Als extra service voor de klanten begonnen we met een technische dienst.

Een nieuwe trend was de opkomst van een voetgangersgebied in de steden en dit deed zich ook in Assen voor, met gevolg dat de bereikbaarheid per auto voor de klanten werd bemoeilijkt. In de jaren '70 hebben toen een nieuwe locatie gevonden aan de Minervalaan tegen het centrum van de stad, met voldoende parkeerruimte. Daar hebben we een nieuw pand gebouwd van 510 m².

In de jaren '60 had ik al met 5 andere branche-collega's de “Expert-formule” ontwikkeld. Ook dit liep van het begin af aan zeer goed, vooral door de inzet van mijn oudste zoon Tom (VIII.139). Hij kwam na zijn studie en verschillende stages in 1970 in de zaak. En een jaar later meldde zich ook mijn tweede zoon Frans (VIII.140) nadat hij zijn studie had afgemaakt. Tom is echt de handelsman van de twee, verkopen en adviseren, dat zijn echt z'n sterke punten. Frans is de techneut van de familie en weet alles van de apparatuur en stuurde de technische dienst aan. Maar helaas, hij is uit de zaak gestapt en is voor zichzelf begonnen, tja, dat zit blijkbaar in onze genen.

In 1999 is ook een kleinzoon Sebastiaan (IX.86) begonnen zijn hobby in onze zaak commercieel uit te nutten: computers.

Bovenaan dit artikel een foto vóór de zaak uit het jaar 2002 van de “vier geslachten Lampe” in Assen. Op de knie van zijn vader Sebastiaan zit Thomas (X.120) , daarnaast ik als overgrootvader en helemaal rechts Tom de grootvader.

Noot van de redactie: Ben was tot op hoge leeftijd actief als zendamateur. Zie zijn in memoriam van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland, VERON.