Het bidprentje

(door Jos Lampe VII.91)
Lampe Belicht, jaargang 1999, nummer 1

Het bidprentje heeft zo langzamerhand plaats gemaakt voor het herdenkings- of gedachtenisplaatje. Voor de genealogie is dit waardevol omdat daar meestal een foto op staat van de overledene die dan voor het persoonsarchief beschikbaar komt.

Niet zo lang geleden kreeg ik zomaar een behoorlijk aantal bidprentjes toegestuurd, afkomstig uit onze familie. Nu kon ik het persoonsarchief eens kontroleren op de juiste datums etc. Gelukkig klopten alle gegevens voor wat de directe familie (de Lampe's) betreft met die uit ons archief. Er waren ook een aantal bidprentjes van overledenen bij die géén relatie vormen met onze familie. Bij het doornemen van de stapel viel mijn oog plotseling op toch wel twee zeer bijzondere bidprentjes (zie afbeeldingen).

Op beide bidprentjes is een stukje stof (binnen omcirkeling) bevestigd én verzegeld. Deze stukjes stof zijn afkomstig van het habijt van de overledenen. Ook staat op beide bidprentjes (vrij vertaald) de tekst:

"Personen die gunsten ontvangen die toegeschreven kunnen worden aan deze dienaar van God worden verzocht deze kenbaar te maken aan (Hoofd van de betreffende kloosterorder)".

Je kunt uit deze tekst afleiden dat de overledenen op de nominatie stonden om heilig verklaard te worden, alleen was het wachten nog op wonderen die dit moesten bevestigen.

Ik heb het Centraal Bureau voor Genealogie (tegenwoordig Centrum voor familiegeschiedenis) gebeld om te vragen of zij mij konden vertellen wat hier exact de bedoeling van was. Degene die ik sprak kon mij niet verder helpen. Hij kende zelf zo'n bidprentje niet. Voor mij werd daarom nog eens duidelijk dat deze bidprentjes niet verloren mogen gaan voor het nageslacht.

Bidprentjes maar ook foto-albums, die voor u geen emotionele waarde meer hebben, kunnen voor genealogen, mensen die proberen het verleden in kaart te brengen, waardevol zijn. Hierbij kan net dat overgebleven puzzelstukje aangetroffen worden waar men naar op zoek is. Ons advies is, doe dit materiaal niet zomaar weg maar stuur dit naar ons toe voor het archief van onze familie. Wanneer wij er niets aan hebben, dan zenden wij wat overblijft, zo ook de afgedrukte bidprentjes, naar:

Centraal Bureau voor Genealogie
Postbus 11755
2505 AT Den Haag
Nieuwe naam, zelfde organisatie
CBG | Centrum voor familiegeschiedenis
https://cbg.nl/