Er was eens...

(Door Helen Lampe VIII.29)
Lampe Belicht, jaargang 1998, nummer 2

een indrukwekkende burcht in Brugge (België), waarin heden een klooster is gevestigd. In dat klooster woont één van onze familieleden. Het is de in 1919 geboren Maria Anna Geertruida, Minka Lampe (VII.102), dochter van de Rotterdamse Lampe tak.

In 1947 trad zij als zr. Francesco in de orde der Kanunnikessen van het Heilig Graf. Reeds 50 jaar kloosterling, maar nog zeer geïnteresseerd in de familie Lampe. Ook bezit zij het boek "Vier generaties Lampe in de textiel", uitgegeven door onze Stichting, waarin het aangrijpende verhaal over de evacuatie van hun gezin naar het "Haags Modehuis" in de hongerwinter van 1944 staat beschreven.

Haar orde sloot zich in 1952 aan bij de Belgische St. Trudozusters en zij betrokken twee jaar later gezamenlijk het Grafelijk Slot van Male bij Brugge.

Dit slot of burcht heeft een indrukwekkende geschiedenis, het stamt al uit de 9e eeuw als verdedigingsbolwerk tegen de Vikingen. Daarna wordt de burcht, na vele verbouwingen, het Slot van de Graven van Vlaanderen. In 1349 wordt daar o.a. Margaretha van Bourgondië geboren, die daar later met Philip de Stoute trouwt. Het Slot speelde in die dagen een staatkundige rol, maar vanaf de 16e eeuw komt het in privé bezit en het wisselt vaak van eigenaar. Tijdens de 2e wereldoorlog huisden er de bezettingstroepen, die bij vertrek een ruïne achterlieten.

Male - Sint-Trudoabdij.jpg

Foto: LimoWreck, Wikipedia

Minka bekijkt het Lampe-registratieboek samen met links Olga (VIII.30) en Helen (VIII.29)



Zo komt het in 1954 in het bezit van de St. Trudo-zusters, die 20 jaar over de renovatie hebben gedaan. Deze verbouwing is uitgevoerd met het oog op de traditie en om te streven naar een open kerk en een gastvrij huis voor mensen op zoek naar verdieping, gebed en rust in een religieuze en bosrijke omgeving. Naast het kloostergedeelte zijn er daarom 20 één- en 20 tweepersoonskamers gerealiseerd als gastverblijf. Jaarlijks wordt er een programma opgesteld met allerlei activiteiten en lezingen voor groepen jongeren, echtparen, alleenstaanden en gezinnen.


Mocht u belangstelling hebben, dan kunt u informatie aanvragen bij:
St. Trudo Abdij
Male Pelderijnstraat 38
B-8310 Brugge
tel: 003250-358100 (tussen 9-11.30 uur of 15-17 uur)

Zie ook de artikelen over het Grafelijk Slot van Male en de Sint-Trudoabdij op Wikipedia.

(noot van de redactie: In 2011 werd het kasteel verkocht aan Hein Deprez. De kloosterzusters verlieten het gebouw in 2013 en verhuisden naar het gebouw van de Hospitaalzusters van Sint-Jan in Sint-Pieters-Brugge. Bron: Wikipedia)
En daar zijn ze intussen ook niet meer gevestigd: Laatste Hospitaalzusters Sint-Jan verlaten Brugge na 800 jaar en verhuizen samen naar woonzorgcentrum Bron: Website HLN.be)