Ontmoeting met Lampe's uit Tilburg
(door Jos Lampe VII.91)
Lampe Belicht, jaargang 2001, nummer 1
Hans en Maroesj Petit VIII.43.K3 hebben een website gemaakt met gegevens over hun familie waaronder prachtige foto's.
Zij hebben op onze website ontdekt dat de directe verbindingen met de familie Lampe veel groter zijn dan ze zelf ooit hebben vermoed. De weg naar Oosthuizen, naar het archief van onze Stichting was snel gevonden en dus een afspraak gemaakt. Het werden een paar gezellige uurtjes.
Guus
De moeder van Hans was Augusta Anna Maria Josephina (Guus) Lampe VIII.43. Maroesj is bezig een album te maken waarin zij veel oude foto's verzameld met de bijbehorende verhaaltjes. Hierin bleken ook nogal wat foto's van Lampe's te zitten die we nog niet in ons archief hebben. Zij zullen ons deze foto's via de computer toesturen zodat wij ze kunnen afdrukken en daarmee ons archief verder completeren. Sommigen zijn zó gedateerd dat dát alleen al leuk is om te zien.
Clemens August
De overgrootvader van Hans was Clemens August Lampe VI.36 en werd in 1867 in Mettingen geboren. Hij trok naar Nederland om zaken te doen. Zoals velen voor hem kwam ook hij in Friesland terecht, waar al familie van hem woonde. Later heeft hij zich in Amsterdam gevestigd, waar hij op de Overtoom bij Jacques Goossens diens zuster Anna heeft ontmoet. Hij trouwde met deze Anna Catharina Goossens op 28-4-1891 te Sittard.
Gerard
Hun eerste zoon Gerard VII.60 werd op 24-1-1892 in Amsterdam geboren. In 1893 verhuisde het gezinnetje naar de Heuvelstraat 14 in Tilburg waar officieel een handel in damesmode en manufacturen van start ging.
De zoons Harry VII.61 en Jacques VII.62 werden respectievelijk op 11-1-1894 en 7-7-1896 op dit adres geboren. Zo ook Leo VII.63 die echter maar een kleine 3 weken heeft geleefd.
Clemens August, die in Nederland Guus werd genoemd, stierf op 52-jarige leeftijd in 1919. De weduwe Anna, zette met haar zoon Harry de zaak voort. In 1925 hertrouwt Anna met Gerard de Winter en gaat in Eindhoven wonen.
Harry gaat door met een inrichting voor ajoureren, plisseren, festoneren, borduren, knopen maken en zo voort. De tweede wereldoorlog kwam; een slechte tijd om zaken te doen en het pand werd onderverhuurd om zo behouden de oorlog door te komen.
Zoon Herman VIII.45 kwam in de zaak en een paar jaar later ook zijn jongere broer Jan VIII.49. Door hard te werken werd het weer een goed lopende damesmodezaak en teven een inrichting voor borduren, plisseren en zo voort. Nu echter niet alleen meer voor de naaisters in de stad, maar vooral voor de grote confectiebedrijven.
Harry sterft in 1978. In 1979 wordt de zaak omgezet in Lampe Tilburg BV, met Herman en Jan als directeuren. Ditzelfde jaar gaat Jan eruit en zet Herman de zaak alleen voort. Mede door gebrek aan opvolging zet ook hij in 1983 er een punt achter.
De zaak door Clemens August gestart en door Herman beëindigd, heeft in totaal 90 jaar bestaan.
Veel van de gegevens over de Tilburgse tak van onze familie en de zaak C.A. Lampe in Tilburg zijn ons in 1995 aangereikt door Toop Lampe – Brecheisen VIII.49.