Internet biedt mogelijkheden tot genealogisch onderzoek

Lampe Belicht, jaargang 1998, nummer 2

In de Volkskrant van zaterdag 24 oktober jl. staat dat het Centraal Bureau voor de genealogie zijn catalogus heeft gedigitaliseerd. Reden voor ons om na te zien welke informatie er op internet staat over de familie Lampe.

Via het internet adres: www.cbg.nl kwamen wij bij het CBG. Eenvoudig even klikken op "catalogus" en we zagen het volgende:

199802 catalogus CBG.jpg

Dit is wat u dan op uw scherm krijgt. Het CBG heeft namelijk van archiefstukken, dat ondermeer bestaat uit dossiers, familieadvertenties en bidprentjes, digitaal Ontvankelijk gemaakt. lnternet maakt genealogisch onderzoek gemakkelijk. Het grote voordeel is dat men op afstand kan zien of er iets bekend is zonder naar het archief te hoeven afreizen. Tegelijkertijd maakt het de reis aantrekkelijker als men weet dat er iets te halen is.

Behalve informatie biedt het netwerk ook de mogelijkheid tot samenwerking over afstand. In speciale mailing-lists die soms aan een enkele familienaam zijn gewijd en nieuwsgroepen als soc.genealogy.benelux wisselen speurders voortdurend diensten en wederdiensten uit. Een Amerikaan wil wel iets opzoeken in Boston als een Nederlander voor hem even een register in Vlissingen raadpleegt. Het is vooral het samenwerken die onderzoek via internet zo vruchtbaar maakt, zo staat in de Volkskrant te lezen.

Wie weet, komt één van u nog eens op het idee om via internet samenwerking op te starten over onze familie met genealogen uit Mettingen of omgeving. Wij zouden dit in ieder geval bijzonder op prijs stellen.